MAALLEKO –verkostohanke, Maaseudun asuttavuus, asuminen ja kotoutuminen maaseudulla

MAALLEKO –verkostohankkeen tavoitteena on tukea ja edistää maaseudun asuttavuutta, maaseudulla asumisen edellytyksiä ja houkuttelevuutta sekä uusien tulijoiden kotoutumista maaseutualueille.

MAALLEKO -verkostohanke  toteuttaa maaseutupoliittista kokonaisohjelmaa 2021-2027, toimii osana maaseutupolitiikan neuvostoa (MANE) ja toteuttaa neuvostolle asetettuja tehtäviä. Keskeisenä työnä on päättäjien tukeminen poikkihallinnollisissa ja strategisesti tärkeissä maaseutupoliittisissa kysymyksissä verkostomaista toimintatapaa ja kumppanuuksia hyödyntäen. Työhön kuuluu myös nopea reagointi maaseutupoliittisesti ajankohtaisiin asioihin ja ilmiöihin mm. osallistumalla yhteiskunnalliseen keskusteluun sekä laatimalla kannanottoja ja lausuntoja.

Verkostohankkeen toiminta keskittyy erityisesti maaseutupoliittisen kokonaisohjelman 2021-2027 lukuihin 3.4. Sujuvan arjen varmistaminen ja 3.5. Osallisuuden ja yhteisöllisyyden vahvistaminen maaseudulla.

Toiminnan temaattisina painopisteinä ja työpaketteina ovat:

1) Maaseudun palvelurakenteet

Maaseudun palvelurakenteiden osalta keskitytään erityisesti sosiaali-, terveys- ja turvallisuuspalveluiden sekä kouluverkon kysymyksiin. Tarkastelukohteena ovat myös digitaaliset ja liikkuvat palvelut ja näihin liittyvät maaseutukysymykset ml. digisyrjäytymisen problematiikka ja näitä koskevat ratkaisut.

Keskeinen osa työtä on hyvinvointialueiden palveluverkkokehityksen seuraaminen ja arviointi maaseutuvaikutusten (MVA) osalta, sekä maaseutuvaikutusten arvioinnin juurruttaminen osaksi hyvinvointialueiden päätöksentekoa.

Hanke vie maaseutunäkökulmaa kestävän liikkumisen teemaan.  
Tavoitteena on tuottaa ja toimittaa valmisteluprosesseihin tietoa siitä, millaiset toimintamallit ovat parhaimpia maaseutualueiden toimijoiden arjessa. Aiheesta kootaan ja jaetaan tutkimus- ja kokemusperäistä tietoa.

2) Kyläturvallisuus

Verkosto kehittää maaseudun arjen turvan toimintamalleja ja -verkostoja laajassa yhteistyössä eri sidosryhmien kanssa. Näistä keskeisimpiä ovat Sisäministeriön Harvaturva-verkosto, Suomen Kylät ry:n Kyläturvallisuus-jaosto, hyvinvointialueet, kunnat, maakunnalliset kyläyhdistykset sekä käynnissä olevat maakunnalliset turvallisuushankkeet.

Verkosto nostaa esiin maaseudun arjen turvan hyviä käytäntöjä, eri viranomaisten ja toimijoiden yhteistyön tärkeyttä sekä turvallisuuteen ja turvallisuuden tunteeseen vaikuttavia tekijöitä maaseutualueilla. Monilla maaseutualueilla turvallisuudesta vastaavien viranomaisten vasteajat ovat pitkiä, mistä syystä kylätason ennaltaehkäisevä toiminta on tärkeää. Verkosto edistää kyläturvallisuustoiminnan tunnettavuutta ja integroimista osaksi kokonaisturvallisuuden ketjua.

3) Maallemuutto ja maaseutupaikat kotoutumisen paikkoina ja yhteisöinä

Verkosto kokoa tietoa ja tekee maaseutuanalyysiä muuttoliikkeestä, maallemuutosta ja kotoutumisesta, sekä nostaa esiin ja levittää käytännön esimerkkejä onnistumisista. Verkostossa kartoitetaan myös kansainvälisiä esimerkkejä ja hahmotellaan niiden pohjalta mahdollisia kokeilupilotteja Suomessa. Kerätyllä tiedolla tuetaan kylien ja kuntien maallemuuttotyötä sekä tuotetaan tietoa päätöksenteon tueksi. Toimenpiteillä tuetaan hallitusohjelman kirjausta “Selvitetään mahdollisuuksia luoda kannustimia maaseudulle ja saaristoon muuttamisen edistämiseksi.”

4) Osallisuuden ja kansalaistoiminnan vahvistaminen

Verkosto tukee maaseudun asukkaiden ja yhteisöjen osallisuutta ja vaikuttamismahdollisuuksia heitä koskevissa asioissa. Osallisuutta edistetään läpileikkaavasti eri teemoissa erityisesti maaseutuvaikutusten arvioinnin (MVA) osallisuusprosessin edistämiseksi. Verkosto levittää tietoa maaseutuvaikutusten arvioinnista ja edistää toiminnallaan osallistavaa suunnittelua tukevan työkalun systemaattista käyttöönottoa osana kuntien ja hyvinvointialueiden päätöksentekoa ja toimintaa.

Tärkeä osa työtä on myös maaseutunäkökulman vieminen Oikeusministeriön johdolla valmisteltavaan kansalliseen Demokratiaohjelmaan sekä Kansalaisjärjestöstrategiaan. Toimintaa suunnataan niin ikään edustuksellisen demokratian ja maaseudun asukkaiden/kansalaisjärjestöjen välisen vuoropuhelun ja suoran demokratian vahvistamiseen. Toimenpiteitä suunnataan erilaisista osallisuusmenetelmistä tiedottamiseen ja vaikuttamistyöhön osallisuusmenetelmien juurruttamiseksi osaksi kuntien ja hyvinvointialueiden pysyvää toimintaa.

Toteuttavat tahot

Verkostohanketta toteuttavat yhteistyössä Itä-Suomen yliopisto/Karjalan tutkimuslaitos (UEF/KTL), Kajaanin ammattikorkeakoulu (KAMK), Vaasan yliopisto (UWASA) 2025-2026 sekä Suomen kylät ry. 

Yhteystiedot

  • Kattilakoski, Mari

    MaalleKo -verkoston erityisasiantuntija, tutkija / Itä-Suomen yliopisto, Karjalan tutkimuslaitos

    Sähköpostiosoite: mari.kattilakoski@uef.fi
    Puhelinnumero: 050 449 4896

    Erityisasiantuntija maaseutupolitiikan Hyvän elämän edellytysten varmistaminen maaseudulla (HYMY) -verkosto.

  • Lukkari, Tarja

    MaalleKo -verkoston erityisasiantuntija / Kajaanin ammattikorkeakoulu

    Sähköpostiosoite: tarja.lukkari@kamk.fi
    Puhelinnumero: 0400 372 082

    Harvaan asuttu maaseutu, kylien kehittäminen, kunta-kylä -yhteistyö, yhteisöllinen kehittäminen.

  • Niilivuo, Johanna

    MaalleKo -verkoston erityisasiantuntija, maallemuuton asiantuntija / Suomen Kylät ry

    Sähköpostiosoite: johanna.niilivuo@suomenkylat.fi
    Puhelinnumero: 045 341 0384