Valtioneuvoston maaseutupoliittisen selonteon aluetilaisuus: pohjoinen Suomi

Maaseutupolitiikka

Pohjoisen Suomen aluetilaisuus 6.11.,Hyvän olon keskus Pirtti, Varsitie 1, 93100 Pudasjärvi

Kutsumme mukaan suuraluetilaisuuteen ja osallistumaan valtioneuvoston maaseutupoliittisen selonteon valmisteluun.

Tilaisuuksia järjestetään marraskuun aikana neljä ja pohjoisessa Suomessa aluetilaisuus järjestetään 6.11. klo 9.30-16:00 Hyvän olon keskus Pirtissä Pudasjärvellä. Tilaisuus järjestetään läsnätilaisuutena. Mahdollisuutta etäosallistumiseen ei ole, mutta Polis-alustan kautta voi vaikuttaa aluetilaisuuksien aikana ja niiden välillä.

Taustoitus

Järjestyksessään 3. valtioneuvoston maaseutupoliittinen selonteko laaditaan pääministeri Petteri Orpon hallitusohjelman kirjauksen mukaisesti. Selontekoa valmistellaan poikkihallinnollisesti maa- ja metsätalousministeriön johdolla. Selonteon valmisteluun liittyvät lähtökohdat ja taustoitus on luettavissa Hankeikkunassa (MMM012:00/2023).

Tilaisuuksissa toteutetaan soveltaen puntaroivan kansalaispaneelin menetelmiä. Tilaisuuksissa puntaroidaan maaseutualueiden taloudellisia, rakenteellisia ja väestöllisiä kysymyksiä kolmesta näkökulmasta: oma hyvinvointi, alueellinen hyvinvointi ja koko maan hyvinvointi ja kokonaisturvallisuus ajatellen.

Tilaisuuksiin osallistuminen vaatii ennakkoilmoittautumista. Tavoitteena on 100 henkilön moniääninen osallistujaryhmä. Arvostamme eri sektoreiden, alojen ja maaseudun arjen asiantuntijuutta.

Tilaisuuden ohjelma

Pohjoisen Suomen aluetilaisuuden tausta-aineisto.

9.30 Aamukahvi

10.00 Avaus ja johdattelu päivään ja päivän teemoihin, Antonia Husberg, neuvotteleva virkamies, maa- ja metsätalousministeriö

10.30 Alueen maaseutu ja saaristo: miltä nykytilanne näyttää? Alustus ja ohjeistus puntaroivaan keskusteluun. 

Jakautuminen ryhmiin: jokainen ryhmä käsittelee kolmea teemaa 1) kansallinen hyvinvointi ja kokonaisturvallisuus, 2) alueellinen hyvinvointi 3) yksilötason (oma) hyvinvointi. Puntaroinnin ja keskustelun tueksi on laadittu maaseutu- ja saaristoalueiden tilannekuvaan pohjautuva suuraluekohtainen tausta-aineisto.

12.30 Lounas

13.30 Nykytilanteesta tavoitteisiin ja visioon - Sari Rannanpää, Nordeval Oy

Samat ryhmät jatkavat työskentelyä: Mitä pitäisi tapahtua, jotta olemassa olevista maaseutua koskevista tavoitteista, toiveista ja odotuksista saataisiin todellista lisäarvoa? Miten nykytilanteesta siirrytään tavoitetilaan? Keskustelun pohjana keskeisiä kansallisia tavoitteita ja maaseutuvisioita. 

Kahvi työpajan lomassa

15.30 Tilaisuuden yhteenveto ja jatkoaskeleet

16.00 Tilaisuus päättyy

Ilmoittautuminen

Ilmoittautuminen pohjoisen Suomen tilaisuuteen päättynyt! 

Tilaisuuksien osallistujamäärä rajattu 100 henkilöön. Aineistot lähetetään ilmoittautuneille ennen tilaisuutta. Sitovat ilmoittautumiset 30.10.2024 klo 16.15. mennessä webropol-lomakkeen kautta. Ilmoittautumislomake on sama kaikkiin tilaisuuksiin. Suora linkki lomakkeeseen: https://link.webropolsurveys.com/S/5A919C2B6D8D6E51

Pohjoisen Suomen tausta-aineisto

Puntaroivan keskustelun tausta-aineistona toimivan tilannekuvan materiaalin ovat toimittaneet Anssi Karttunen, Olli Lehtonen ja Riikka Talvinen, Historia- ja maantieteiden laitos, Itä-Suomen yliopisto. Lisätietoa: olli.lehtonen@uef.fi. Visiotyöpajan osuuden aineiston on koonnut Sari Rannanpäää / Nordeval Oy.

Tutustu puntaroivan keskustelun pelisääntöihin

    • Kunnioita muita keskustelun osanottajia. Käytä muita kunnioittavasti myös kehonkielen osalta, silmien pyörittely tai pään pudistaminen koetaan usein epäkunnioittavaksi. Puhu kunnioittavasti muille ryhmäsi jäsenille. Älä käytä ilmaisuja, jotka halventavat kenenkään uskontoa, kulttuuria, etnistä taustaa, äidinkieltä, sukupuolta tai seksuaalista suuntautumista.
    • Kerro mielipiteesi rohkeasti ja perustele se. Keskustelussa pyritään siihen, että kaikki osallistujat saavat sanoa tasapuolisesti mielipiteensä. Omat mielipiteet on perusteltava.
    • Kuuntele muita ja suhtaudu muiden mielipiteisiin avoimesti ja ilman ennakkoluuloja. Ole valmis oppimaan ja avoin uudelle tiedolle. Ole valmis muuttamaan mielipiteitäsi, jos toisten esittämät perustelut vakuuttavat.
    • Puhu lyhyesti ja selkeästi, pyri välttämään toisten keskeyttämistä tai pitkiä puheenvuoroja.
    • Ole yhteistyöhaluinen. Mikäli olet eri mieltä, pyri ilmaisemaan se rakentavalla tavalla. Erilaiset mielipiteet ovat sallittuja, eikä kaikkien tarvitse olla samaa mieltä.
    • Osallistu koko keskustelun ajan ja ole tarkkaavainen.
    • Fasilitaattori, eli keskustelun ohjaaja, valvoo keskustelua. Fasilitaattori katsoo, että keskustelu on tasapuolista ja että kaikki saavat sanoa mielipiteensä. Moderaattorin tehtävänä ei ole ohjata keskustelun sisältöä tai kertoa mielipiteitä. Fasilitaattori voi puuttua epäkunnioittavaan puheeseen tai käytökseen. Keskustelu voi edetä vapaasti, mutta moderaattori huolehtii, että kaikki saavat puheenvuoron.