KERÄ-verkostohanke toimii kestävien maaseutujen puolesta

Kestävä kehitys on maailmanlaajuisesti, alueellisesti ja paikallisesti tapahtuvaa yhteiskunnallista muutosta, jonka päämääränä on turvata nykyisille ja tuleville sukupolville hyvät elämisen mahdollisuudet. Tämä tarkoittaa myös, että ympäristö, ihminen ja talous otetaan tasavertaisesti huomioon päätöksenteossa ja toiminnassa.

Ratkaisevaa on, kuinka me kaikki – kansalaiset, yhteisöt, yrittäjät ja organisaatiot – otamme omassa arjessamme ja toiminnassamme käyttöön kestäviä ratkaisuja. Ratkaisujen kehittäminen edellyttää paikkaperustaista politiikkaa ja kehittämistä sekä kumppanuuksia eri alojen ja toimijoiden välillä. (Ajassa uudistuva maaseutu, Maaseutupoliittinen kokonaisohjelma 2021–2027, s.30)

Nämä nousevat esille myös nyt käynnistyneen maaseutupoliittisen KERÄ-verkostohankkeen tehtävissä ja tavoitteissa. KERÄ - För hållbara landsbygder och en rättvis omställning, Oikeudenmukaisen siirtymän ja kestävien maaseutujen puolesta 2024-2027 keskittyy kestävyyskysymyksiin, jotka ovat ajankohtaisia niin valtakunnallisesti, alueellisesti kuin paikallisesti ja haluamme tuoda niiden käsittelyyn kestävyyden kaikki eri osa-alueet: ekologisen, sosiaalisen ja kulttuurisen sekä taloudellisen näkökulman.

Verkostossa vahvistetaan Kestävän kehityksen viikko- toimintamallia maaseudun kestävyysdialogin alustana. Edistetään kuntien ja organisaatioiden mahdollisuuksia sisällyttää kestävän kehityksen eri osa-alueet osaksi omaa toimintaansa tiedon ja työkalujen kautta. KERÄ lisää moniäänistä vuoropuhelua valtakunnallisesti, alueellisesti ja paikallisesti. Verkosto toimii kaksikielisesti (suomi/ruotsi).

KERÄ-verkostohanke on mukana Maaseutuparlamentissa Nurmeksessa. Kutsumme sinut mukaan keskusteluun paikallislähtöisestä kestävyyssiirtymästä jossa teemoina oikeudenmukaisuus, osallisuus ja paikallisten kestävyystoimien seuranta.

Maaseutuparlamentti | Työpajat la 28.9.

Keskustelu kytkeytyy Kestävän kehityksen viikkoon, jota vietetään vuosittain viikolla 39.

KERÄ-verkostohanke on yksi valtioneuvoston asettaman Maaseutupolitiikan neuvoston (MANE) alaisista temaattisista verkostoista, ja on rahoitettu maaseutupolitiikan käytettävissä olevista valtakunnallisiin maaseudun tutkimus ja kehittämishankkeisiin suunnatuista varoista. Hanketta toteuttavat yhteistyössä Svenska lantbrukssällskapens förbund, Åbo Akademin Elinikäisen oppimisen keskus ja Maaseudun Sivistysliitto.

  • Backlund, Nora

    KERÄ-verkoston erityisasiantuntija / Svenska lantbrukssällskapens förbund

    Sähköpostiosoite: nora.backlund@slf.fi
    Puhelinnumero: 044 079 7079
  • Saaresranta, Tiina

    KERÄ-verkoston erityisasiantuntija /Åbo Akademin Elinikäisen oppimisen keskus

    Sähköpostiosoite: tiina.saaresranta@abo.fi
    Puhelinnumero: +358 50 4642203
  • Harilahti-Juola, Virpi

    Kansalaistoiminnan apulaispääsihteeri / Maaseutupolitiikan neuvosto. KERÄ-verkoston erityisasiantuntija, kehittämispäällikkö / Maaseudun Sivistysliitto

    Sähköpostiosoite: etunimi.sukunimi@msl.fi
    Puhelinnumero: 040 678 1968

    Virpi vastaa MSL:ssa kuntayhteistyön ja osallisuusteeman kehittämisestä valtakunnallisesti. Tässä kehittämistyössä haetaan aktiivisesti erilaisia kumppanuuden muotoja ja tapoja, joiden kautta maaseudulla asuvien ihmisten hyvinvointia voidaan tukea ja lisätä ihmisten osallisuutta omassa lähiyhteisössään.