Kestävän kehityksen edelläkävijöitä palkittu Maaseutuparlamentissa 2024

Kestävän kehityksen viikko on palkinnut paikallislähtöisiä kestävän kehityksen edelläkävijöitä Nurmeksessa Maaseutuparlamentin yhteydessä 27.9.2024 järjestetyssä juhlatilaisuudessa. Palkinnot myönnettiin tahoille, jotka ovat esimerkillisesti tuoneet esille kestävää kehitystä osana toimintaansa ja innostaneet yhteisöjään luoviin ja konkreettisiin tekoihin.

Palkinto myönnettiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa. Tilaisuudessa palkittiin kolme toimijaa, jotka ovat osallistuneet aktiivisesti Kestävän kehityksen viikkoon sekä erityismaininnalla yksi innovatiivinen projekti. Palkitut ovat hienolla tavalla hyödyntäneet Kestävän kehityksen viikkoa kanavana tuoda näkyville pitkäjänteistä paikallislähtöistä kestävän kehityksen työtään. Voittajat valitsi maaseutupolitiikan neuvoston ja Kestävän kehityksen toimikunnan pääsihteeristö.

- Kestävän kehityksen viikko itsessään on tärkeä, mutta erityisesti pidämme tärkeänä, että se on lähtölaukaus tai kohokohta toiminnalle, joka jatkuu pitkin vuotta. Palkitsemisella pyrimme innostamaan yhä lisää toimijoita mukaan työhön ja myös niitä, jotka muutenkin tekevät tätä tärkeää työtä, rekisteröimään tekemisensä viikon sivuille ja siten tekemään työn näkyväksi valtakunnallisesti. Toteaa Kestävän kehityksen viikon koordinoinnista vastaava Nora Backlund.

    Palkitut ja perustelut:

    Rämsöön Kyläkerho, Pirkanmaa

    Rämsöön Kyläkerho palkittiin aktiivisesta ja pitkäjänteisestä työstä luonnon monimuotoisuuden edistämisessä ja ympäristönhoidossa. Kyläkerho on järjestänyt muun muassa vieraslajien torjunta- ja lehtometsien hoitotalkoita, ja osallistuminen Kestävän kehityksen viikkoon on tuonut tärkeille ympäristöteoille näkyvyyttä ja innostanut paikallisia toimijoita mukaan.

    - Rämsöön Kyläkerhon sitoutuminen ympäristötekoihin ja kyky koota yhteisö yhteen on esimerkillistä. Lisäksi toiminta kannustaa liikkumaan luonnossa, toteaa Virpi Harilahti-Juola, maaseutupolitiikan neuvoston kansalaistoiminnan apulaispääsihteeri.

      LivsVinn, Pohjanmaa

      Ruokahävikin vähentämiseen erikoistunut LivsVinn sai palkinnon toiminnastaan sillanrakentajana tuottajien, kauppojen ja kuluttajien välillä. Yrityksen käytännönläheiset tapahtumat ja aktiivinen osallistuminen Kestävän kehityksen viikkoon ovat lisänneet tietoisuutta ruokahävikin vähentämisen tärkeydestä ja vaikuttaneet koko ruokaketjun kestävyyteen.

      - LivsVinn on näyttänyt, miten konkreettisia ratkaisuja voidaan löytää ruokahävikin hallintaan. Heidän toimintansa hyödyttää niin ympäristöä kuin paikallisia yhteisöjä ja elintarvikealan yrittäjiä, korostaa Eeva Furman, kestävän kehityksen toimikunnan pääsihteeri.

        Sodankylän kunta, Lappi

        Sodankylän kunta palkittiin kunnianhimoisesta ja monipuolisesta ohjelmastaan, joka kattaa koko Kestävän kehityksen viikon. Kunta on nostanut esiin erityisesti arktisen alueen kestävyyshaasteita ja toiminut esimerkkinä siitä, miten kunta voi reagoida ilmastonmuutoksen haasteisiin.

        - Sodankylän kunta osoittaa, että kunnilla on merkittävä rooli ilmastotyössä. Heidän monipuolinen ohjelmansa viikolla on inspiroinut muitakin kuntia toimimaan kestävyyden puolesta, sanoo Antonia Husberg, maaseutupolitiikan neuvoston pääsihteeri.

          Erityismaininta:

          Optima, REPAIR Café, Pohjanmaa

          Erityismaininnan sai Optiman ammattioppilaitos, joka toi Kestävän kehityksen viikolle 2023 innovatiivisen REPAIR Café -konseptin. Tapahtuma tarjoaa paikallisille mahdollisuuden korjata rikkoutuneita esineitä yhdessä ammattilaisten kanssa, edistäen samalla yhteisöllisyyttä ja kiertotaloutta.

          - Optiman REPAIR Café on loistava esimerkki siitä, kuinka oppilaitokset voivat edistää kestävää kehitystä konkreettisin toimin ja samalla kasvattaa tulevaisuuden osaajia, perustelee Eeva Furman.

          Kuvassa vasemmalta Linnea Strand LivsVinn perustaja ja yrittäjä, Antonia Husberg Maaseutupolitiikan neuvoston pääsihteeri, Nora Backlund Kestävän kehityksen viikon valtakunnallinen kordinaattori sekä Rämsöön kyläkerhon edustajat Marjukka Lähdekorpi- Ojala ja Taina Vitikka. Kuvaaja Heikki Peräaho 

          Lisätietoja

          • Backlund, Nora

            KERÄ-verkoston erityisasiantuntija / Svenska lantbrukssällskapens förbund

            Sähköpostiosoite: nora.backlund@slf.fi
            Puhelinnumero: 044 079 7079
          • Husberg, Antonia

            Maaseutupolitiikan neuvoston pääsihteeri, neuvotteleva virkamies (MMM)

            Sähköpostiosoite: etunimi.sukunimi@gov.fi
            Puhelinnumero: +358 (0)295 16 2033

            Maaseutuparlamentti 2021 -tapahtuman tuottaja.