Strateginen dialogi EU:n maatalouden tulevaisuudesta - loppuraportti ojennettu von der Leyenille

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen vastaanotti eilen (4.9.2024) professori Peter Strohschneiderin luovuttaman EU:n maatalouden tulevaisuutta koskevan strategisen vuoropuhelun loppuraportin. Raportti on tärkeä ja pohjustaa EU komission visiotyötä maatalouden ja ruoan tulevaisuudesta, jonka on määrä valmistua lähikuukausina.

Von der Leyen käynnisti strategisen vuoropuhelun työn tammikuussa 2024. Dialogiin on osallistunut 29 jäsentä. Tavoitteena on ollut löytää kestäviä ratkaisuja kilpailukykyisiin, joustaviin, monipuolisiin maatalous- ja elintarvikejärjestelmiin EU:ssa. Komissio on ilmoittanut aikovansa perustaa uuden foorumin, johon on tarkoitus koota toimijoita eri puolilta maatalous- ja elintarvikealaa, kansalaisyhteiskuntaa ja tiedemaailmaa jatkamaan työtä. 

Strategisen dialogin "Maatalouden ja elintarvikkeiden yhteinen tulevaisuudennäkymä Euroopassa" (eng. A shared prospect for farming and food in Europe) raportissa todetaan, että elintarvike - ja maataloustuotanto ovat olennainen osa eurooppalaista yhteiskuntaa ja turvallisuutta ja että eurooppalaisen ruoan ja maatalouden monimuotoisuus on tärkeä voimavara. Strategisen vuoropuheluun osallistuneet jäsenet, ovat komission tiedotteen mukaisesti yksimielisiä siitä, että maatalous - ja elintarvikealan taloudellinen, ympäristöllinen ja sosiaalinen kestävyys voidaan vahvistaa johdonmukaisin politiikkatoimin. Raportissa korostetaan markkinoiden, ruokailutottumusten ja innovaatioiden merkitystä kestävän kehityksen edistäjänä.

Raportissa esitetyt suositukset on jäsennelty viiteen pilariin (vapaasti käännetty):

  1. Yhteistyötä kestävän, resilientin ja kilpailukykyisen tulevaisuuden puolesta (eng. Working together for a sustainable, resilient and competitive future): tässä osassa käsitellään tarvetta mukauttaa CAP:ia käynnissä olevaan siirtymään kohti kestävämpiä ja kilpailukykyisempiä ruokajärjestelmiä. Vahvistaa viljelijöiden asemaa mm. elintarvikkeiden arvoketjussa.
  2. Edistyminen kohti kestäviä maatalous-elintarvikejärjestelmiä (eng. Advancing towards sustainable agri-food systems): tämän otsakkeen suositukset kohdistuvat kestävien viljelykäytäntöjen tukemiseen ja edistämiseen, myös kotieläintalouden osalta, ja niissä kehotetaan lisäämään tietoisuutta eläinten hyvinvoinnista ja lisäämään kuluttajien mahdollisuuksia valita kestävää ja tasapainoista ruokavaliota.
  3. Muutoskestävyyden edistäminen (eng. Promoting transformative resilience): ympäristö -, ilmasto -, geopoliittisten ja taloudellisten riskien kasvaessa raportissa esitetään tarve vahvistaa riskienhallinnan välineitä ja kriisinhallintaa sekä parantaa maatalousmaan säilyttämistä ja sen hoitoa, edistää kestävää maataloutta vedenkäytön näkökulmasta ja kehittää innovatiivisia kasvinjalostusmenetelmiä.
  4. Vetovoimaisen ja monipuolisen toimialan rakentaminen (eng. Building an attractive and diverse sector): tässä luvussa kuvataan sukupolvien uudistumisen ja sukupuolten tasa-arvon sekä elinvoimaisten maaseutualueiden ja maatalouselintarvikejärjestelmien merkitystä, mukaan lukien tarve suojella työntekijöitä.
  5. Tiedon ja innovaatioiden parempi saatavuus ja hyödyntäminen (eng. Better access to and use of knowledge and innovation): suositusten mukaan tiedon ja taitojen saatavuutta on helpotettava ja digitalisaatio nähdään tässä mahdollisuutena.

Strategiseen vuoropuheluun osallistettiin 29 merkittävää sidosryhmää Euroopan maatalous - ja elintarvikealoilta sekä kansalaisyhteiskunnan, maaseutuyhteisöjen ja tiedeyhteisöjen puolen toimijoita. Tehtävänä oli pohtia neljää kysymystä: 

  • Miten voimme antaa maanviljelijöillemme ja niille maaseutuyhteisöille, jossa he asuvat, paremman näkökulman, mukaan lukien oikeudenmukaisemman elintason?
  • Miten voimme tukea (eng. support) maataloutta maapallomme ja sen ekosysteemin rajojen sisällä?
  • Miten voimme paremmin hyödyntää tiedon ja teknologisten innovaatioiden tarjoamia valtavia mahdollisuuksia?
  • Miten voimme edistää Euroopan ruokajärjestelmän valoisaa ja hyvinvoivaa tulevaisuutta kilpailukykyisessä maailmassa?

Lue EU komission tiedote englanniksi (pdf). 

Siirry EU komission sivuille strategisesta vuoropuhelusta (europa.eu).

Tutustu myös EU komission pitkän aikavälin maaseutuvisioon (europa.eu).