TUUMA27-verkostohanke tukee työn ja yrittäjyyden mahdollisuuksia paikallistalouksissa

Uutinen

Maaseudun elinvoiman perustana ovat osaava työvoima, osaamista lisäävät koulutuspalvelut ja uudistuvat yritykset. Elinvoiman vahvistuminen edellyttää mahdollisuuksia kasvaa ja kehittyä.

Elokuussa käynnistynyt TUUMA27 – Työn ja yrittäjyyden uudet mahdollisuudet maaseutualueilla -verkostohanke keskittyy osaavan työvoiman, maaseudun palvelurakenteiden ja uudistuvan yrittäjyyden näkökulmiin tuoden esiin työn ja yrittäjyyden muutosten aluetaloudellista merkitystä. Näiden tekijöiden myönteisellä kehityksellä voidaan vaikuttaa merkittävästi maaseudun elinvoimaisuuteen. TUUMA27-verkostohanke tukee tätä kehitystä tunnistamalla ja nostamalla esiin paikallistalouteen vaikuttavia tekijöitä sekä niihin liittyviä ratkaisuja ja toimintatapoja.

Pula osaavasta työvoimasta haastaa maaseutualueiden yritystoimintaa, joten uudenlaisille ratkaisuille ja mahdollisuuksien löytämiselle on tarvetta. Petteri Orpon hallitusohjelma (2023) tavoittelee työllisyyden ja yrittäjyyden vahvistamista. Näihin tavoitteisiin linkittyvät muun muassa maahanmuuttajien työllistymisen parantuminen ja siihen liittyen pk-yritysten vastaanottokyvyn kehittyminen, sopivalla koulutuksella ja osaamisella yritysten työvoimatarpeisiin vastaaminen sekä työelämäyhteyksien sujuvuus.

Palvelu- ja yhteistyörakenteiden muutokset mahdollistavat maaseutualueiden yrittäjyyden kasvua ja uudistumista esimerkiksi yhteisötalouden kautta. Käynnissä olevat uudistukset (esim. TE24, KOTO24) vaikuttavat suoraan elinkeinotoimintaan ja yritysten toimintaympäristöön, joten esimerkit ja toimintamallit erilaisilta maaseutualueilta auttavat yhteistyötapojen käyttöönotossa. Yhteisötalouden merkitys on maaseutualueilla ollut merkittävä aina, mutta se tulee korostumaan entisestään kunta- ja palvelurakenteiden muutosten sekä väestön ikääntymisen myötä.

Paikallistalouden toiminnan pohjana on paikkaperustaisuus, joka ottaa huomioon paikalliset olosuhteet, resurssit ja tarpeet. Erilaisten muutosten ennakointi, muutosten vaikutusten tunnistaminen ja ennen kaikkea uusiin mahdollisuuksiin tarttuminen ovat tärkeitä tekijöitä maaseutualueiden elinvoiman säilyttämisen ja vahvistamisen näkökulmasta. Muutosten vaikutusten ennakoinnilla tuetaan alue- ja paikallistalouksien kehittämiseen liittyvää suunnittelua ja päätöksentekoa.

TUUMA27-verkostotyö on vaikuttamista – kykyä tuottaa oivalluksia ja antaa ideoita sekä inspiraatiota, saada liikkeelle kehittämistoimenpiteitä ja tuoda esiin maaseudun moninaisia mahdollisuuksia paikallistalouksien vahvistamiseen. Olemme vuorovaikutuksessa kohderyhmien ja sidosryhmien kanssa valtakunnallisella, alueellisella ja paikallisella tasolla sekä tuomme esiin käytännön esimerkkejä, toimintamalleja sekä tutkimus- ja tilastotietoa.

TUUMA27-verkostohanke on yksi valtioneuvoston asettaman maaseutupolitiikan neuvoston (MANE) alaisista temaattisista verkostoista. Hanketta toteuttaa Helsingin yliopisto Ruralia-instituutti.

  • Töyli, Päivi

    TUUMA-verkoston erityisasiantuntija, projektipäällikkö / Helsingin yliopisto Ruralia-instituutti

    Sähköpostiosoite: paivi.toyli@helsinki.fi
    Puhelinnumero: +358 (0)50 312 1816

    Maaseudun kehittäminen, maaseutu- ja ruokayrittäjyys, lähiruoka

  • Rutanen, Juha

    TUUMA-verkoston erityisasiantuntija, projektipäällikkö / Helsingin yliopisto Ruralia-instituutti

    Sähköpostiosoite: juha.rutanen@helsinki.fi
    Puhelinnumero: +358 (0)40 573 7568

    Luontoyrittäjyys, Green Care, luonnontuoteala ja luonnonvarat.

  • Enbuska, Marja

    TUUMA-verkoston erityisasiantuntija, väitöskirjatutkija / Helsingin yliopisto Ruralia-instituutti

    Sähköpostiosoite: marja.enbuska@helsinki.fi
  • Hakala, Outi

    TUUMA-verkoston erityisasiantuntija, väitöskirjatutkija / Helsingin yliopisto Ruralia-instituutti

    Sähköpostiosoite: outi.hakala@helsinki.fi
    Puhelinnumero: +358 294 14 0929
  • Kujala, Susanna

    TUUMA-verkoston erityisasiantuntija, tutkijatohtori / Helsingin yliopisto Ruralia-instituutti

    Sähköpostiosoite: susanna.kujala@helsinki.fi
    Puhelinnumero: +358 504 151 158
  • Lähdesmäki, Merja

    TUUMA-verkoston erityisasiantuntija, vanhempi tutkija / Helsingin yliopisto Ruralia-instituutti

    Sähköpostiosoite: merja.lahdesmaki@helsinki.fi
  • Rinne-Koski, Katja

    TUUMA-verkoston erityisasiantuntija, väitöskirjatutkija / Helsingin yliopisto Ruralia-instituutti

    Sähköpostiosoite: katja.rinne-koski@helsinki.fi
  • Suutari, Timo

    TUUMA-verkoston erityisasiantuntija, projektipäällikkö / Helsingin yliopisto Ruralia-instituutti

    Sähköpostiosoite: timo.m.suutari@helsinki.fi